Özellikle bayramların
ve kahve sohbetlerinin
vazgeçilmezi lokum
ikramları için, özel el yapımı
bakır lokumluk; sunumu
güzelleştiren kadife
simidiyle birlikte
Lokum; su, şeker, nişasta ve asit ile hazırlanan lokum kitlesine, arzuya bağlı olarak, renk ve koku veren çeşitli çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyvelerin eklenmesiyle hazırlanan geleneksel bir tatlımızdır.
15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle beraber, Osmanlı
İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşması, rahat-ül hulkum (boğaz
rahatlatan) adıyla, 17. yüzyılda; Avrupa'da yaygınlaşması ise bir İngiliz
gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla anılarak 18. yüzyılda olmuştur.
Önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19.
yüzyılda rafine şeker ve nişastanın bulunup kullanılmaya başlamasıyla, bugünkü haline
kavuşmuştur.
Lokumu seri olarak
üretip popülerleştiren ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan kişi ünlü lokumcu, Ali
Muhittin Hacı Bekir’dir.