Oksitli bakır lokumluk


     Özellikle bayramların
     ve kahve sohbetlerinin
     vazgeçilmezi lokum 
     ikramları için, özel el yapımı
     bakır lokumluk; sunumu
     güzelleştiren kadife
     simidiyle birlikte




Lokum; su, şeker, nişasta ve asit ile hazırlanan lokum kitlesine, arzuya bağlı olarak, renk ve koku veren çeşitli çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyvelerin eklenmesiyle hazırlanan geleneksel bir tatlımızdır.

15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle beraber, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşması, rahat-ül hulkum (boğaz rahatlatan) adıyla, 17. yüzyılda; Avrupa'da yaygınlaşması ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla anılarak 18. yüzyılda olmuştur.

Önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyılda rafine şeker ve nişastanın bulunup kullanılmaya başlamasıyla, bugünkü haline kavuşmuştur.

Lokumu seri olarak üretip popülerleştiren ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan kişi ünlü lokumcu, Ali Muhittin Hacı Bekir’dir.